GündemManşet

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM’nin açılışının 104. yıl dönümü dolayısıyla Meclis’teki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi.

 

Törende, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Atatürk Anıtı’na kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Törene, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TBMM Başkanvekilleri Bekir Bozdağ, Gülizar Biçer Karaca, AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Grup Başkanvekilleri Özlem Zengin, Bahadır Nahit Yenişehirlioğlu, Leyla Şahin Usta, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, TBMM idare amirleri, TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun ile milletvekilleri ve TBMM idari personeli katıldı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve başkanlığındaki devlet erkanı, sonrasında Anıtkabir’de düzenlenen törene katıldı.

Törende Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, TBMM Başkanvekilleri Bekir Bozdağ, Gülizar Biçer Karaca, Celal Adan, AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri ile TBMM idari personeli yer aldı.

Aslanlı Yol’dan yürüyerek Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine gelen heyet, TBMM Başkanı Kurtulmuş’un mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı’nı okudu.

Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Kurtulmuş, şunları yazdı:

“Aziz Atatürk, ilk başkanı olduğunuz, milli irademizin simgesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, sizlerin önderliğinde açılışının 104. yıl dönümü için buradayız. Bir bağımsızlık ve kurtuluş manifestosu olan bu kuruluş kararı, milli güçleri aynı çatı altında ve ortak amaç doğrultusunda toplamayı başarmıştı.

Bundan 104 yıl önce milletimizi bir araya getirerek bir diriliş destanı yazdınız. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan 1920’de hangi güç koşullar altında kurulduğunu bugünlerde çok daha iyi idrak ediyoruz. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Meclisimizin dünya çapındaki saygın konumuyla kıvanç duyuyoruz. Milletimizden aldığımız emanetle, Cumhuriyet’imizin ikinci asrının ‘Türkiye Yüzyılı’ olması için var gücümüzle çalışıyoruz, hedefimiz muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır. Bu heyecan, şevk ve ilhamla milletimizi temsil etmek bizim için büyük bir onur.

Cumhuriyet’imizin ikinci asrında milli egemenlik ve tam bağımsızlık ilkelerinden asla vazgeçmeyeceğiz. Türkiye Büyük Millet Meclisi, ‘önce insan ve vatan’ anlayışıyla, demokrasi ve Cumhuriyet ilkelerine bağlı olarak kararlılıkla yoluna devam edecektir.

Günümüzde, savaş ve kriz bölgelerinde çocuk olmak, ne yazık ki dünyanın en zor yüklerinden biri haline gelmiştir. Dileğimiz, ülkemizdeki ve yeryüzündeki çocukların yüzlerinin gülmesi, gülüşlerinin hiç eksilmemesidir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın bayram coşkusu ve sevinçlerini paylaşıyor, onların bilinçli, öz güvenli, vatanına ve medeniyetine bağlı bireyler olarak yetişmeleri için her türlü çabayı göstermeye devam ediyoruz.

Milli egemenlik temeline dayalı demokrasimizin ve cumhuriyetin, toplumsal barış ve çocuklarımızın geleceğe güvenle bakışı için en büyük güvence olduğunun bilincindeyiz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyor, çocuklarımızın ve milletimizin refahı içinde nice nice bayramlara erişmeyi temenni ediyorum.

Hiç şüphesiz, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Misak-ı Milli hedefleri doğrultusunda ülkemizin geleceğini teminat altına almaya devam edecektir. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve Birinci Meclisimizin fedakar milletvekilleri olmak üzere Milli Mücadele’mizin kahramanlarını ve aziz şehitlerimizi minnetle yad ediyorum. Ruhunuz şad olsun.”

Anıtkabir sonrası TBMM Tören Salonu’nda gerçekleştirilen tören, Kurtulmuş’un yerini almasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Daha sonra Kurtulmuş, kutlamaları kabul etti.

Törene, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, bazı bakanlar, TBMM başkanvekilleri ile TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, partilerin grup başkanvekilleri, eski Meclis Başkanı Bülent Arınç, milletvekilleri, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, YÖK üyeleri, rektörler, meslek kuruluşlarının başkan ve üyeleri, bürokratlar, dekanlar ve Meclis personeli katıldı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla öğretmen ve öğrencilerle Anıtkabir’i ziyaret etti.

Bakan Tekin başkanlığındaki bakanlık bürokratları, öğretmen temsilcileri ve öğrencilerden oluşan heyet, Aslanlı Yol’dan yürüyerek Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine geldi.

Tekin’in mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Tekin, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Aziz Atatürk, ebedi istirahatgahınız Anıtkabir’de huzurlarınızda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 104. kuruluş yıl dönümü ve istiklalimiz için verdiğiniz büyük mücadelenin nişanesi olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı büyük bir coşku ve şükranla kutlamanın onurunu yaşıyoruz. ‘Hâkimiyet, bila kaydü şart milletindir.’ ilkesiyle şekillenen bağımsızlık mücadelemizin yarını, evlatlarımızın omuzlarında yükselmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu şanlı mirası, bilimle, kültürle, sanatla ve en önemlisi manevi değerlerle bezenmiş bir şekilde evlatlarımıza aktarmak bizim için şeref borcudur. Çünkü biliyoruz ki ‘dehay-i millimizin inkişaf-ı ancak böyle bir kültür ile temin olunabilir.’ Sizden aldığımız ilham ve aziz milletimizden aldığımız kuvvetle, bu cennet vatanı daha da ileriye taşıma kararlılığındayız. Ruhunuz şad olsun.”

 

Anıtkabir’in Akdeniz ve Anadolu kapılarının girişinde bekleyenler, Atatürk posterleri ve Türk bayraklarıyla Ata’nın huzuruna çıktı.

Bazı öğrenciler de okulda düzenlenen törenlerinin ardından yöresel kıyafetleriyle Anıtkabir’e geldi.

“Çocuklar bana umut veriyor”

Muğla’dan Anıtkabir’i ziyarete gelen 77 yaşındaki emekli öğretmen Fehmi Özturan, “Gerçekten çocuklar büyük umudumuz. Burada konuştuğum çocuklar ve gençler bana umut verdi.” ifadesini kullandı.

Ailesiyle Ata’nın huzuruna çıkan Çiğdem Güney, “Ata’mızı ziyaret etmek için geldim, 9 yaşındayım, Atatürk’ü çok seviyorum. Herkesin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.” dedi.

Alanda arkadaşlarıyla hatıra fotoğrafı çektiren Crystal Epylfen, Çin’den arkadaşlarıyla önce İstanbul’a geldiklerini ve ardından Ankara’ya geçerek Anıtkabir’i ziyaret ettiklerini belirtti.

Crystal Epylfen, “Burada herkesin vatansever olduğunu hissediyorum ve aynı zamanda vatandaşların Atatürk ile çok güçlü bir bağı olduğunu da görüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Anıtkabir’i ziyaret etmek için Adana’dan geldiğini söyleyen 35 yaşındaki İpek Beder, “Şimdi otobüsten indim. Burada olmaktan mutluluk duyuyorum. Bu kadar insanı da burada görmek gerçekten güzel. Gençlerden umutluyum.” diye konuştu.

11 yaşındaki Zeynep Yayla, Karabük’ten Anıtkabir’i ziyaret etmek için geldiklerini söyleyerek, Atatürk’e 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kendilerine armağan ettiği için minnettar olduğunu dile getirdi.

Eşi ve oğluyla Anıtkabir’i ziyaret eden Sergen Yanık, “Çocuğumuz 1 yaşını doldurmadan Atatürk sevgisini ona aşılamak için geldik. Çocuğumuzun o hissiyatı, maneviyatı, ruhu burada aldığını gördük. Ata’mızın huzurunda olmaktan çok mutluyuz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!