GündemManşet

Türkiye-Azerbaycan kardeşliğini çok farklı yerlere taşıyacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Zengezur konusunu süratle halletmemiz, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin güçlenmesine vesile olacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında seçimlerde milletin teveccühüyle galip gelmesinin ardından ilk ziyaretlerini, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve aynı gün Bakü‘ye gerçekleştirmenin kendisini ayrıca mutlu ettiğini söyledi.

Azerbaycan’da kendi evlerinde olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in konuşmasında, kabinelerin karşılıklı yaptığı toplantıları gayet güzel bir şekilde özetlediğini ifade etti.

“TÜRKİYE VE AZERBAYCAN İKİ KARDEŞ ÜLKE”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Hangi alanlarda neler yaptığımızı baş başa yaptığımız görüşmede de etraflıca ele aldık. Onu özetledi ve ikili yaptığımız görüşmeden sonra da heyetler arası görüşmenin de özetini gayet güzel bir şekilde sundular. Türkiye ve Azerbaycan iki kardeş ülke. İki devlet, tek millet anlayışıyla bugüne kadar yürüdüğümüz bu yolda, bundan sonra da kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Burada bir tezimiz var. O da şudur. Özellikle bizim törenimize İlham kardeşimin refikalarıyla birlikte bulunmaları dünyaya, ülkemize bir mesajdır. Bundan dolayı da aynı şekilde ben de refikamla birlikte bu ziyareti gerçekleştirmiş bulunuyorum. Bu ziyaretler aramızdaki duyguların ne denli ileri gittiğinin en güzel ifadesidir. Bunları sadece bir günde mi yaptık? Hayır. Başbakanlığımızdan bu yana Cumhurbaşkanlığını devraldığımızdan bu yana bunu sürekli yaşadık, yaşıyoruz. Rabbim ömür verdikçe de yaşamaya devam edeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Azerbaycanlılara gösterdikleri misafirperverlik dolayısıyla şahsı ve heyeti adına teşekkür etti.

“ATACAĞIMIZ ADIMLARDAN BİR TANESİ TÜRKİYE-AZERBAYCAN ÜNİVERSİTESİ ÇALIŞMASIDIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda attığımız, atacağımız adımlardan bir tanesi Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi çalışmasıdır. Bu konuyla ilgili YÖK Başkanımız muhatabıyla çalışmalarını bugün de gözden geçirdiler. Yasal bir düzenlemenin gereğini İlham kardeşim ifade ettiler. Türkiye-Azerbaycan arasında bir üniversiteyi kurmanın artık geciktiğini aynen yaşadık. Artık bunu başaracağız. Böylece Azeri gençlerimiz Türkiye’ye rahatlıkla gelebilecekleri gibi Türk gençleri de aynı şekilde Azerbaycan’daki üniversitede okuma şansını elde edecekler” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önemli alanlardan bir tanesinin de enerji olduğunu, yıllardır bu alanda çalışmaların devam ettiğini söyledi. Bu çalışmanın detaylarını ilgili bakanların aralarında ayrıca görüştüklerine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle dedi: “Bu konuda bundan sonraki süreçte neler yapabiliriz bunun çalışmaları yapıldı. Enerji noktasındaki adımda, Avrupa, özellikle Türkiye üzerinden alacakları bu gaz konusunda çok telaşlı. Bunun için devamlı ricada bulunmaktalar. Bu konuyla ilgili olarak da biz üzerimize düşeni yapıyoruz, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Bütün bunların yanında savunma sanayiinde atılacak adımlar büyük önem arz ediyor. Savunma sanayiinde atılacak adımlarla birlikte işin savunma sanayii bölümünün yanında bir de eğitimi konusunda da üzerimize düşen görevler var. Bu görevleri bugüne kadar nasıl yaptıysak bundan sonra da yine aynı şekilde yapmaya devam edeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çok çok önemli alanlardan bir tanesi de özellikle şu anda özel sektörümüzün burada attığı adımlardan, tarım, hayvancılık alanlarında, müşterek bir çalışmayı başarıyla yürütüyor bizim firmalarımız. Bunun yanında yine ulaşımda, ulaştırmada şu anda Türk müteahhit firmaları gerçekten Azerbaycan’da başarılı altyapı, üstyapı çalışmalarını gerçekleştiriyorlar. Bu bizi ayrıca mutlu ediyor. Şuşa Beyannamesi’nin içeriğinde neler varsa, bunları bundan sonraki süreçte başarılı bir şekilde gerçekleştirmeye, devam ettirmeye olan inancımız tamdır. Bunda da taviz yok.”

ZENGEZUR KORİDORU

Üzerinde hassasiyetle durdukları konunun Zengezur Koridoru olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zengezur konusunu süratle halletmemiz hâlinde bu bize iki önemli adımı kazandıracak. Gerek kara yolu gerek demir yoluyla atılacak adımla Iğdır-Nahçıvan buralara gidiş konusunda Türkiye’nin Nahçıvan’la olan bağlantıları çok daha güçlü hâle gelecek. Ayrıca bu bağlantıların olması Türkiye-Azerbaycan arasındaki ilişkilerin güçlenmesine vesile olacaktır” diye konuştu.

Yolun medeniyet olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Eğer yolunuz varsa medenisiniz, yolunuz varsa medeniyeti yakalamışsınız. Eğer yol yoksa hiçbir şey yok. Şu anda Azerbaycan’ın da özellikle bu savaşlardan sonra hassasiyetle üzerinde durduğu en önemli konu altyapı noktasında yollardır. Bundan önceki gelişimde de gördüm, bütün tüneller, viyadükler Azerbaycan’ın Karabağ Savaşları’ndan sonra nasıl geliştiğini, gelişmekte olduğunu en güzel şekilde ortaya koyuyor. Bunları bizzat gördükçe de iftihar ediyoruz. 20 sene önceki Bakü’yü düşünüyorum ve şu anda da Karabağ’ı düşünüyorum. Bütün bunlarla süratle 30 yıldır bu Minsk üçlüsü nasıl buraları oyaladı, bunu da görmenin talihsizliğini yaşıyoruz. Çok oyaladılar, adım attırmadılar. İşte kendi göbeğinizi kendiniz keserseniz adımı atarsınız ve bunu başardılar. Sağ olsun İlham kardeşim milletçe bunu başardı ve şimdi de bu yere gelindi. Bütün mesele demek ki, kararlı olduğunuz, inançlı olduğunuz zaman neticeyi alırsınız. Azerbaycan da bu neticeyi aldı. Şimdi, önümüzde atılacak bazı adımlar var. İnşallah, bu adımları da başarıyla attıkça Azerbaycan şu andaki mevcut nüfusuyla daha da ileri gidecek. Benim nüfustaki planım, programım en az 3 diyordum ama Azerbaycan’da bunun en az 5 olması lazım.”

“TÜRKİYE-AZERBAYCAN KARDEŞLİĞİNİ ÇOK FARKLI YERLERE TAŞIYACAĞIZ “

Azerbaycan’ın nüfusunu sorduğu Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’den, “11’e (milyon) çatmıyor. 10’un üstündedir ama inşallah yakın zamanda 11’e çatacak” cevabını alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Bunu başarmak lazım. Bunu başardığımız anda Azerbaycan çok daha güçlü olacak. Çünkü nüfus, o ülkenin gücüdür, o ülkenin geleceğe yönelik paradigmalarını o değiştirir. Türkiye- Azerbaycan kardeşliği, iki devlet tek millet anlayışıyla geleceğe yürüyeceğiz. Aramızdaki tercihli ticaret anlaşmasından tutunuz, diğer bütün alanlarda atacağımız adımlarla inşallah Türkiye-Azerbaycan kardeşliğini çok farklı yerlere taşıyacağız.”

AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI ALİYEV: “BÖLGENİN İSTİKRARI VE GÜVENLİĞİ AÇISINDAN TÜRKİYE-AZERBAYCAN BİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİDİR”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de açıklamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “Vatanınıza hoş geldiniz” diye selamlayarak, seçimde kazandığı zafer dolayısıyla bir kez daha tebrik etti.

Türkiye’nin, Erdoğan’ın liderliğinde büyük ve şerefli bir yol katederek dünya çapında bir güç merkezine dönüştüğünü vurgulayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iç ve dış politikasının Türk halkı tarafından takdirle karşılandığını ifade etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Erdoğan’ın zaferinin Azerbaycan halkını da çok mutlu ettiğini söyleyerek “Seçimlerden sonra Türkiye ile Azerbaycan kardeşlik ilişkilerinde yeni olanaklar ve yeni ufukların açıldığından eminim” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yapılan işleri gözden geçirdiklerini, yapılacak işler hususunda fikir alışverişinde bulunduklarını bildiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, “Tüm başarıların temelinde Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşlik ilişkileri yatıyor. İki gün sonra Şuşa Beyannamesi’nin 2. yılını kutlayacağız. Bu, tarihî anlaşmadır. Bu anlaşma ile Türkiye ile Azerbaycan resmen müttefik olduk. Aslında uzun yıllardır müttefik idik fakat Şuşa Beyannamesi ile bu, resmiyete döküldü. Bu anlaşmanın Şuşa’da imzalanması sembolik anlam taşıyor. Çünkü Şuşa, Karabağ’ın tacıdır” diye konuştu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, 2. Karabağ Savaşı’nda Azerbaycan’a gösterilen manevi ve siyasi destekler dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve kardeş Türkiye’ye teşekkür etti.

Tüm alanlarda somut programların uygulandığını belirten Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, şunları kaydetti: “Türkiye ve Azerbaycan dış politikada bundan sonra da ortak tutum sergileyecektir. Dış politikadaki ortak faaliyetlerimiz bölge için de büyük önem taşıyor. Bölgenin gelişimi, kalkınması, istikrarı ve güvenliği açısından Türkiye-Azerbaycan birliği etkeni çok önemlidir.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!