EkonomiGüncelManşet

GÖZLER 3 OCAKTA

Memur ve emekliler, yeni yılda maaşlarına yapılacak zam oranını heyecanla bekliyor. Artış oranı önümüzdeki hafta netleşecek.

Asgari ücretin açıklanmasının ardından devlet memurları, sözleşmeliler ve emekliler maaş artışına odaklandı. Milyonlarca kişi aralık ayı enflasyonunun açıklanacağı 3 Ocak gününü sabırsızlıkla bekliyor. Yeni yılda geçerli olacak zam oranı, gelecek hafta içerisinde belli olacak. Peki, bu zam beklentileri ne yönde?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyon verilerini 3 Ocak Çarşamba günü, saat 10.00’da açıklayacak. Bu veriler doğrultusunda, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) baz alınarak belirlenen enflasyon oranları, memur ve emeklilere yapılacak zam miktarlarını belirleyecek.

Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,28 artan TÜFE, 5 aylık dönemde yüzde 33,66’lık bir yükseliş gösterdi.  Böylece 5 aylık dönemde, maaşlara yapılan yüzde 6’lık zam oranı aşılırken enflasyon farkı verilmesi durumu ortaya çıktı.

Bu durum, 2024-2025 toplu sözleşmesi çerçevesinde belirlenen yüzde 15’lik zam oranını aştı, Böylece memurların maaşlarına enflasyon farkı eklenmesi gündeme geldi.

2024’ün ilk altı ayı için belirlenen yüzde 15’e ilave olarak enflasyon farkı oranında zam yapılacak. Memur, sözleşmeli ve memur emeklileri, 15 Ocak’ta zam ve enflasyon farklı ile birlikte maaşlarını alacaklar. Ayrıca, SSK ve Bağ-Kur emeklileri de bu yılın son 6 aylık enflasyon oranında zamlı maaşlarını alacaklar.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞINDA 33 BİN LİRA BEKLENTİSİ

Uzmanlara göre, aralık ayı enflasyon oranlarının yüzde 50’ye yakın artması bekleniyor. Bu durum, en düşük memur maaşının 33 bin liraya çıkmasını öngörüyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ise yüzde 38’e yakın bir artış öngörülüyor.

TÜİK’in 3 Ocak’ta açıklayacağı enflasyon verileri, yeni yılda memur ve emeklilere yapılacak zam oranlarını belirlemede kritik bir rol oynayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!